Xhamia e Madhe Durrës

Xhamia më e madhe në qytet, Xhamia e Madhe e Durrësit dikur u shndërrua në një qendër rinore dhe restorant para se të kthehej në funksionin e saj fillestar si institucion fetar. Viti 1938 shënoi përurimin e Xhamisë së Madhe në Durrës. Në atë kohë, përveç xhamive në Turqi, kjo ishte xhamia më e madhe në Ballkan. Përveç fondeve të dhuruara nga tregtarët e qytetit, ndërtimi u bë i mundur edhe nga bashkëpunimi italo-shqiptar. Kjo e fundit ishte veçanërisht e fortë në ato vite si rezultat i partneritetit të krijuar nga qeveria e Mbretit Zog me vendin fqinj. Arkitektët e xhamisë ishin italianë, si rezultat i kësaj. Projekti i tyre kishte arkitekturën e strukturës që respektonte traditën islame, duke integruar gjithashtu kolona antike për të nderuar historinë e lashtë të qytetit të Durrësit. Festimi për përfundimin e xhamisë përfshiu të gjithë qytetin, duke përfshirë shumë delegacione të huaja të ftuara për të marrë pjesë në këtë ngjarje të jashtëzakonshme.